O festivalu

Kako je sve počelo

Idejni tvorci i realizatori festivala na samom početku bili su članovi muzičke grupe Jahmessenjah iz Gornjeg Milanovca, koji svojim angažovanjem i entuzijazmom popularišu Afro-Reggae muziku i kulturu širom Balkana. Nakon organizovanja velikog broja koncerata domaćih i stranih izvođača kao i učešce ove muzičke grupe na mnogobrojnim festivalima rodila se ideja za osnivanjem sopstvenog festivala. Natural Mystic festival je svojom pojavom 2014. godine predstavljao osveženje na Reggae muzičkoj sceni.

Odakle se čuje muzika

Za mesto festivala odabrano je izletničko mesto Ždreban nadomak Gornjeg Milanovca. Ovo izletište je prekriveno listopadnom šumom, ispresecano brojnim potocima i odlikuju ga čist vazduh i raznovrsna flora i fauna. U vreme SFRJ Ždreban je bilo mesto poznato po tradicionalnim prvomajskim okupljanjima radnika i sindikata. Na ovom mestu se nalaze temelji započete, ali nikad izgrađene bolnice, koji datiraju iz perioda između dva svetska rata.

Sa Ždrebana puca nezaboravan pogled na panoramu grada. Biti deo Natural Mystic festivala na Ždrebanu znači biti u skladu sa prirodom i muzikom, okružen dobrim vibracijama.

Iz godine u godinu

Prvi Natural Mystic festival održan je 30. aprila 2014. godine. Trajao je jedan dan. U sklopu prvog festivala organizovana je offroad mountinbike trka. Muzički program prvog festivala sačinjavali su izvođači iz Srbije i jedan sastav iz Slovenije.

Već naredne godine, u organizaciju festivala uključene su Turistička organizacija i JKP Gornjeg Milanovca. Pre održavanja festivala, uređena je trim staza za šetnju i rekreaciju izletnika. Program festivala je obogaćen sa nekoliko inostranih izvođača.

Treća i četvrta festivalska godina predstavljale su prekretnicu u životu festivala. Organizacija je postala čvršća, a pokrovitelj festivala postala je i Opština Gornji Milanovac. Sve to je rezultiralo kvalitetnijim muzičkim programom, većim brojem posetilaca i produženjem trajanja festivala u četvrtoj godini.

U narednim godinama važnost festivala prepoznao je veći broj privrednih subjekata iz naše zemlje, koji su osnažili organizaciju festivala. Poseban zamajac festivalu u prethodnom periodu da li su Opština Gornji Milanovac, KC Gornji Milanovac, Austrijski kulturni forum uz ambasadu Austrije i Konzulat Jamajke.

Godine 2020, tokom pandemije korone, festival je ipak održan u onlajn formatu. Tom prilikom, program festivala su pratili ljudi iz 34 države sa svih kontinenata.

Na bini i ispred bine

Festival je tokom godina izašao iz lokalnih i regionalnih okvira. Izvođači iz Jamajke, Italije, Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Engleske, Makedonije, Rumunije, Švajcarske i Srbije nastupali su pred posetiocima iz Gane, Malavija, Fancuske, Italije, Slovačke, Jamajke, Austrije, Engleske, Rumunije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije…

Najpoznatiji izvođači koji su do sada nastupili na festivalu su: SKARRA MUCCI (Jamajka), HOUSE OF RIDDIM (Austrija), TIPPA IRIE (Engleska), DADDY TEACHA (Jamajka), REKALL (Austrija), RAS McBEAN (Francuska), I JAHSON (Zimbabve), KAYA ROOTS BAND (Austrija), WICKED AND BONNY (Italija), SUNS OF DUB (Trinidad i Tobago), MEXICAN STEPPER (Meksiko), SOULCRAFT (Srbija), STEREO BANANA (Srbija), RAGGALUTION (Slovenija), LION D (Italija), DEL ARNO BAND (Srbija), HORNSMAN COYOTE (Srbija), SASSJA (BiH), CONQUERING LION (Makedonija), DONALD MINOTT (Jamajka), DANNY RANKS (Austrija), ASHER SELECTOR (Švajcarska), DARKA (Srbija), DELIMAN (Austrija) i mnogi, mnogi drugi.

Jahmessenjah sound system

Jahmessenjah sound system zvanično je osnovan 2002. godine u srcu Srbije, Šumadiji i rodnom Gornjem Milanovcu. Svojim radom i entuzijazmom poprilično su doprineli širenju „Reggae“ muzike i „Rastafari“ kulture na prostoru čitave bivše Jugoslavije…

Za sve ove godine njihovog postojanja uspeli su da izgrade jedinstveni „Roots“ stil muzičkog izraza zbog koga su nadaleko poznati ali takodje, na njihovim nastupima možete čuti i sve ostale pravce u kojima se Reggae muzike razvija. Ipak, „Roots Reggae“ zvuk je duboko u njihovim srcima!!!

saznajte više

Kontinuiranim rastom festivala, ukazala se i potreba za formiranjem udruženja građana koje će preuzeti sve obaveze vezane za organizaciju festivala i tako je nastao „Rekultivator“. Cilj je i da se kroz rad Udruženja građana „Rekultivator“ transparentno prikaže poslovanje vezano za organizaciju i realizaciju festivala. Samim tim, učinjen je korak napred u podizanju kvaliteta Natural Mystic-a.