Valjevska pivara, industrijski prvenac Valjeva, osnovana je daleke 1860. godine. Njen osnivač Dimitrije Mitrović, imućni trgovac, na svom imanju ispod Vidraka, počeo je spravljanje piva najavljujući razvoj industrije kao nove privredne grane u agrarnoj Srbiji.

Dolazak Jozefa Ajhingera, kvalifikovanog pivara iz Bavarske, bio je od presudnog značaja za poboljšanje i proizvodnju kvalitetnog piva. Valjevska pivara ubrzo je svrstana među najbolje proizvođače piva u Srbiji. Tvorac ovog uspeha bio je Vasilije Vasa Račić. U istoriji pivare, Ajhinger je ostao upamćen kao prvi stručni pivar, a Račić kao istinski pionir industrijske proizvodnje piva u Valjevu. Sredinom tridesetih godina prošlog veka, valjevsko crno pivo proglašeno je za najkvalitetnije pivo u Srbiji.

Pogodna lokacija i dobra svojstva izvorske vode u valjevskom kraju omogućili su proizvodnju vrhunskog, kvalitetnog piva. Otuda, nije uzalud rečeno:“Da ne valja, ne bi bilo iz Valjeva“. Odabrane sirovine utiču na specifičan ukus i karakterišu prepoznatljivost valjevskog piva. Pivarski majstori kvalitetu svake od osnovnih sirovina posvećuju veliku pažnju jer svaka od njih, u svom domenu, doprinosi finalnim karakteristikama piva. Nije uzalud rečeno da je slad „duša“, hmelj „začin“, kvasac „duh“, a voda njegovo „telo“. To telo, u Valjevskoj  pivari, čini izvorska voda koja se direktno, sa osam kilometara udaljenog Pakaljskog izvora, bez prerade koristi u proizvodnji.

Kao potvrda kvaliteta Valjevska pivara, kroz 155 godina postojanja dobila je mnoštvo priznanja i preko 30 zlatnih medalja „MOND SELECTIONE“